niedziela, 1 marca 2009

Nadwaga i otyłość - co zyskujesz chudnąć?

Największe korzyści z redukcji masy ciała odnoszą osoby, które na stałe zmieniły styl życia - wprowadziły nowy model żywienia i zwiększyły aktywność fizyczną. Ważne jest, aby program odchudzający przeprowadzony był w sposób kompleksowy, pod stałą opieką lekarza, dietetyka i, w razie potrzeby, psychologa.
Lepsze samopoczucie
Osoby z nadwagą i otyłością czują się często zmęczone i pozbawione energii. Wynika to nie tylko z nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie, ale również i z monotonnej diety. Według badań, w diecie większości Polaków występują duże niedobory wapnia (u około 80 proc. osób), żelaza (u 34 proc. mężczyzn oraz 85 proc. kobiet), cynku (u 62 proc. mężczyzn i 72 proc. kobiet) oraz witamin B1, B2, B6, PP, witaminy C (u ponad połowy Polaków). Występuje natomiast stanowczo za dużo sodu, fosforu oraz potasu. Osoby, które często stosują przypadkowe diety odchudzające, narażone są na dużo większe niedobory składników odżywczych. Może to powodować m.in. zmęczenie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, suchość skóry, zaburzenia koncentracji, nerwowość, obniżenie odporności lub anemię.
Prawidłowo zaplanowana dieta, przeprowadzana pod kontrolą lekarza, dostarcza wszystkie składniki odżywcze we właściwych proporcjach: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Znaczną poprawę samopoczucia pacjenci zgłaszają już po 3-4 tygodniach od rozpoczęcia stosowania diety.
Większa sprawność fizyczna
Włączenie ćwiczeń fizycznych do programu odchudzającego zwiększa procentowy ubytek tkanki tłuszczowej, przy znacznie mniejszym ubytku tkanki mięśniowej, przyspiesza spoczynkową przemianę materii, co chroni przed wystąpieniem efektu jo-jo po zakończeniu odchudzania. Następuje poprawa ogólnej sprawności fizycznej i psychicznej, co jest motywacją do kontynuowania programu odchudzającego. Korzystniejsze są ćwiczenia długotrwałe, typu wytrzymałościowego, niż wysiłek krótki i intensywny. Długotrwały wysiłek fizyczny, w przeciwieństwie do krótkotrwałego, hamuje apetyt. Aktywność ruchowa obniża podwyższone stężenie glukozy, lipidów oraz insuliny we krwi. Sprzyja też obniżaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi.
Radość z życia
Większość osób z nadwagą i otyłością ma niską samoocenę, czuje się mniej atrakcyjna. Rzutuje to na relacje z partnerem, rodziną oraz w środowisku pracy. U części jest to tylko obniżenie nastroju, ale również często występuje depresja. Z drugiej strony, jedną
z najważniejszych przyczyn rozwoju otyłości i niepowodzeń w jej leczeniu są zaburzenia natury emocjonalnej. Istotnym problemem jest nieumiejętność radzenia sobie ze stresem. Napięcie nerwowe, złość, przemęczenie, lęk, smutek, poczucie samotności - prowokują jedzenie. Nadmiar masy ciała oraz częste, bezefektywne kuracje odchudzające, kończące się efektem jo-jo, mogą prowadzić do izolacji społecznej. Konsultacje psychologiczne u wielu osób są niezbędnym elementem programu odchudzającego. Chudnięcie, poprawa sylwetki, pochwały zbierane od innych wyraźnie poprawiają nastrój. Wiele osób zaczyna wierzyć, że jest w stanie istotnie wpłynąć na swoje życie, angażuje się w nowe projekty.
Mniejsze ryzyko chorób
Chudnięcie przynosi nie tylko poprawę nastroju i efekty estetyczne. Każde kilka kilogramów mniej to wymierne korzyści zdrowotne. Redukcja masy ciała o 5-20% zmniejsza ryzyko rozwoju chorób związanych z otyłością (cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, hiperlipidemii, kamicy pęcherzyka żółciowego). Poprawia się wydolność fizyczna. U osób z już rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym obniża się ciśnienie i czasem możliwa jest redukcja dawek stosowanych leków. U chorych na cukrzycę typu II następuje obniżenie stężenia glukozy we krwi.
Otyłości często towarzyszy także podwyższone stężenie triglicerydów i frakcji LDL-cholesterolu, a niskie stężenie frakcji HDL-cholesterolu we krwi. Zaburzenia te sprzyjają rozwojowi miażdżycy i jej powikłań. Redukcja masy ciała wpływa na obniżenie stężenia frakcji LDL-cholesterolu i triglicerydów oraz na zwiększenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu. Nadmiar tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej powoduje stłuszczenie wątroby, co zaburza jej funkcje i prowadzi do wzrostu stężenia enzymów wątrobowych. Redukcja masy ciała i prawidłowa dieta zmniejszają objawy stłuszczenia wątroby.
Długotrwały nadmiar masy ciała przyczynia się również do powstawania zmian wyrodnieniowych w układzie ruchu. Chudnięcie zmniejsza dolegliwości stawowe. U osób otyłych znacznie częściej występuje tzw. zespół bezdechu podczas snu, prowadzący do rozwoju nadciśnienia tętniczego i zaburzeń rytmu serca. Redukcja masy ciała to jeden z podstawowych elementów leczenia tego schorzenia.
Otyli mężczyźni częściej chorują na raka jelita grubego, odbytnicy i gruczołu krokowego, a otyłe kobiety - na nowotwory błony śluzowej macicy i piersi. Trwała redukcja masy ciała zmniejsza ryzyko rozwoju powyższych schorzeń. Redukcja masy ciała to także jedno
z ważniejszych działań podejmowanych w leczeniu niepłodności.
Podsumowując można stwierdzić, że osoba która chudnie - pracuje na lepszą, zdrowszą przyszłość swoją i swojej rodziny.
Lek med. Ewa Matyska-Piekarska
„Genesis Clinic” Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych Warszawa, ul Pańska 73, tel. 022 314 71 70

7 komentarzy:

  1. Google: MAGDALIRL

    OdpowiedzUsuń
  2. OTYŁOŚĆ, Cukrzyca typu 2. ELIMINACJA !!
    BH.49.
    MOTTO: MĄDRE decyzje to PUENTA !!

    Jak sobie znajdziesz tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi czyli tzw.
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu, wówczas sprawę OTYŁOŚCI opanujesz, jeśli nie TO pozostaniesz przy stanie wiedzy, która przekłada się na plagę otyłości, oraz cukrzycy typu 2. Ważny w diecie człowieka jest też energetyczny, najzdrowszy dla naszego organizmu; __CHLEB typu KR-IRL.
    Dokonuj zdrowych wyborów.

    Zobacz też: __CHLEB na OSTEOPOROZĘ, oraz __CHLEB na OTYŁOŚĆ, również klasyfikację pożywienia wg tzw. __NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu. Wykaz produktów znajdziemy w publikacji.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.

    UWAGA: Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na __MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
    Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Roma KING, Paris

    OdpowiedzUsuń
  3. OTYŁOŚĆ, Cukrzyca typu 2. ELIMINACJA !!
    BH.49.
    MOTTO: MĄDRE decyzje to PUENTA !!

    Jak sobie znajdziesz tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi czyli tzw.
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu, wówczas sprawę OTYŁOŚCI opanujesz, jeśli nie TO pozostaniesz przy stanie wiedzy, która przekłada się na plagę otyłości, oraz cukrzycy typu 2. Ważny w diecie człowieka jest też energetyczny, najzdrowszy dla naszego organizmu; __CHLEB typu KR-IRL.
    Dokonuj zdrowych wyborów.

    Zobacz też: __CHLEB na OSTEOPOROZĘ, oraz __CHLEB na OTYŁOŚĆ, również klasyfikację pożywienia wg tzw. __NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu. Wykaz produktów znajdziemy w publikacji.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.

    UWAGA: Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na __MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
    Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Roma KING, Paris

    OdpowiedzUsuń
  4. M. MONTIGNAC, jest POLITOLOGIEM, nie CHIRURGIEM; jednak TAK !!
    MM.2.
    MOTTO: TRAGIFARSA dla otyłych, i NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH !!

    Podawanie tzw. Indeksu Glikemicznego w stosunku do ok. 30% produktów to zwyczajne błędy merytoryczne, nieprawdy biologiczne, lub raczej prostackie i bezczelne oszustwo wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków.
    Ten oszukańczy proceder jest KPINĄ z inteligencji współczesnego człowieka !!

    Wobec POLAKÓW są to w NAJwyższym stopniu NIEuczciwi, NIKczemni propagatorzy KŁAMSTW, którzy będą postawieni przed SĄDEM.
    Ci propagatorzy tzw. IG najzwyczajniej przyczyniają się do wzrostu zachorowań na CUKRZYCĘ TYPU 2, również szerzenia się PLAGI OTYŁOŚCI, a nie wykonywali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.
    Dopiero zaznajomienie się z tabelami produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. __Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób.

    Tzw. Indeks glikemiczny, którym to Polacy są okłamywani, przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została zdemaskowana w książce,
    pt. _______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.

    P. S. Naukowcy z IRL KRAKÓW, powinni przy każdej książce w całym Internecie (opinie, recenzje), w każdej księgarni w której są książki o IG wpisać komentarz pokazujący prawdy biologiczne, które zbadali, ale również powinni opisać przy każdej książce z IG, dlaczego Polacy tyją i zaczynają mieć cukrzycę, a powodem jest dostosowanie jadłospisu do tabel z tzw. Indeksem Glikemicznym, pełnych błędów merytorycznych i NIEPRAWD biologicznych.
    Wg tego IG to po czekoladzie 70% się CHUDNIE, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: błazenada czy celowe i świadome OSZUSTWO ?!
    Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).

    Przekaz JAKO OSZUKAŃCZY PROCEDER, o tzw. indeksie glikemicznym nadaje się, aby zgłosić sprawę do PROKURATURY i to natychmiast, a nie żeby Polacy tracili zdrowie.
    Musimy mieć świadomość Kto do nas o tym IG pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ.

    Każdy zatem, tak jak nasza wspaniała artystka Pani Urszula DUDZIAK mówiła, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też: IRL KRAKÓW.
    Link do książki, pokazującej prawdy biologiczne.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Aldona OLSEN, Boston

    OdpowiedzUsuń
  5. M. Montignac. NIE ŻYJE, zm. 22.08.2010. Przeżył 66 lat.
    BH.1001.
    Zobacz też: MONTIGNAC w TVN.
    Wpisz sobie w Google ____: montignac.com/pl/
    __ADRES_______: http://www.montignac.com/pl/index.php

    Anita RUBP, Poznań

    OdpowiedzUsuń
  6. 26 year old Geologist II Leland Ducarne, hailing from Thornbury enjoys watching movies like "Hound of the Baskervilles, The" and Mountaineering. Took a trip to Pearling and drives a Ferrari 250 GT LWB Tour de France. kliknij teraz

    OdpowiedzUsuń

Witam Cię. Dziękuję za odwiedziny i uwagi, pomogą mi w ulepszaniu bloga. Chętnie Cię odwiedzę. Pozdrawiam i zapraszam ponownie.